Biografia

22-letni wokalista, autor tekstów, kompozytor. Największe odkrycie roku 2013.
Najgłośniejszy debiut dekady i najbardziej pożądana młoda osoba polskiej sceny
muzycznej. Jeden z najbardziej oczekiwanych artystów koncertowych w Polsce.
Głos młodego pokolenia. Idol nastolatek.

Dawid Piotr Kwiatkowski (ur. 1 stycznia 1996 w Gorzowie Wielkopolskim) – polski piosenkarz. Laureat Europejskiej Nagrody Muzycznej MTV dla najlepszego polskiego i europejskiego wykonawcy.

19 lipca 2013 roku odbyła się premiera debiutanckiego singla Kwiatkowskiego – „Biegnijmy”. Utwór został wydany nakładem HQT Music Group, a produkcją zajęło się Adi Owsianik Group. 29 października 2013 roku piosenkarz został nagrodzony dwiema statuetkami w kategoriach Modny Debiut ESKA.pl oraz Odkrycie roku podczas gali Glam Awards 2013 zorganizowanej w Pałacu Prymasowskim w Warszawie. 19 listopada tego samego roku ukazał się jego debiutancki album zatytułowany 9893, wyprodukowany przez Pawła Gawlika. Nagrania wydała wytwórnia płytowa My Music. Materiał zadebiutował na 1. miejscu polskiej listy sprzedaży.W 2013 roku Kwiatkowski został właścicielem marki odzieżowej #9893.

Sukces marki zachęcił do kontynuowania projektowania własnej kolekcji. Obecnie marka ma nową nazwę oraz sklep internetowy „David Yang„.

12 stycznia 2014 roku piosenkarz wystąpił podczas koncertu z okazji XXII Finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w Zawierciu. W ramach aukcji przeznaczył statuetkę za Odkrycie roku oraz egzemplarz swojej debiutanckiej płyty. W kwietniu został ambasadorem reklamowym marki kosmetyków Garnier, produkowanych przez koncern L’Oréal Polska. 28 maja tego samego roku ukazał się akustyczny album artysty zatytułowany 9893 Akustycznie, zawierający utwory z debiutanckiego wydawnictwa w akustycznych aranżacjach.

Od 7 marca do 16 maja 2014 roku Kwiatkowski brał udział w programie Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami emitowanym na antenie Polsatu. Jego partnerką taneczną była Janja Lesar, z którą zajął ostatecznie trzecie miejsce, odpadając w półfinale. 19 listopada 2014 roku został wydany jego drugi album studyjny zatytułowany Pop & Roll.

W 2015 roku został jurorem w programie SuperDzieciak emitowanym na kanale Polsat. 2 grudnia została wydana jego trzecia płyta studyjna zatytułowana Element trzeci. Album zwiastowała piosenka „Droga”.16 grudnia 2016 roku Kwiatkowski wydał swój czwarty album studyjny zatytułowany Countdown. Płyta promowana była przez singiel „Say Yes”.

Dawid zasiada jako juror w programie „The Voice of Kid’s” pracuje nad nowym albumem oraz stale koncertuje (min autorska trasa Dawid Akustycznie Tour, więcej szczegółów TUTAJ).

Obecnie Dawid wyruszył w trasę HAPPY HARD TOUR. Najnowszy singiel „Jesteś” do którego powstał również videoclip, można obejrzeć poniżej:

Management

Igor Pilewicz
CEO & Artist Manager
+48 533 999 390
igor@withtheband.pl

Sebastian Wrzosek
Project Manager
+48 500 790 319
sebastian@withtheband.pl

Booking, zapytania biznesowe, zapraszam do kontaktu.

Dyskografia

Dawid Kwiatkowski – 4 oficjalne płyty, plus akustyczna edycja albumu 9893

9893 2013
Pop&Roll 2014
Element Trzeci 2015
Countdown 2016
9898 Akustycznie 2014

Zobacz Zdjęcia

Najważniejsze nagrody i osiągnięcia

Fakty i liczby

Facebook Fanpage Dawida gromadzi ponad 330 000 fanów i ma największą w Polsce ilość AKTYWNYCH użytkowników oraz zasięg docierający do ponad 800 000 osób, co jest wynikiem godnym światowych gwiazd. Portal Ask.fm gdzie 19-latek jest prawdopodobnie najpopularniejszym Polakiem, zebrał ponad 5 000 000 fanów! Instagram Dawida gromadzi ponad 380 000 fanów i jest najbardziej aktywnym w Polsce.

Twitter Dawida zebrał 130 000 fanów.
Jego nagrania na profilu YouTube obejrzało ponad 60 000 000 osób!
80 000 sprzedanych biletów na koncerty klubowe!
Te fakty oraz liczby pokazują ogromną siłę Dawida i jego fanów oraz udowadniają ich zaangażowanie i miłość do charyzmatycznego wokalisty.

Media i kampanie reklamowe

Dawid podczas roku na polskim rynku muzycznym udzielił też dziesiątek wywiadów i występów w największych stacjach telewizyjnych i radiowych: TVN, Polsat, Telewizja Polska, Eska, RMF oraz prasowych: Newsweek czy GALA. Zaledwie w kilka miesięcy po wydaniu debiutanckiej płyty Dawid został twarzą marek: PUMA, Garnier, Empik, Salonów Media Markt oraz Saturn, SMS Audio.

Dodatkowo Dawid stworzył Fanowskie Obozy Muzyczne z jego udziałem, które cieszą się ogromną popularnością. Zarówno edycje letnie i zimowe, wyprzedają się w chwilę po ruszeniu sprzedaży miejsc na turnusach.

Zdecydowanie w ostatnich latach nie było tak ogromnego debiutu jak ten. A co najważniejsze – Dawid nadal zostaje sobą- pozytywnie nastawionym do świata i ludzi nastolatkiem.

NAGRODY / DZIAŁALNOŚĆ W MEDIACH

Dawid w ciągu trzech lat kariery zgarnął ogromną ilość nagród oraz nominacji muzycznych, z czego najważniejsza- MTV EMA 2014 dla Najlepszego Polskiego Wykonawcy oraz Najlepszego Wykonawcy Europy Wschodniej, która zaprowadziła go aż na galę MTV w Glasgow z nominacją Najlepszego Artysty Na Świecie!
Jest także trzykrotnym zwycięzcą nagrody Nickelodeon KCA dla Ulubionej Polskiej Gwiazdy.

Trzecie miejsce pierwszej edycji Tańca z Gwiazdami w telewizji Polsat.
Juror show Polsat „SuperDzieciak”.
W rankingu WPROST „Najbardziej wpływowi ludzie show-biznesu w Polsce” 2015, Dawid zajął #1 wśród muzyków, a #18 w ogólnym zestawieniu.
Jest Artystą na stałe współpracującym z Fundacją Mam Marzenie, gdzie spełnia marzenia młodych podopiecznych fundacji.

Single

„Jak zapomnieć” (cover Jeden Osiem L) „Biegnijmy” ( album 9893, MyMusic 2013) „Na zawsze” ( album 9893, MyMusic 2013)
„Wytrzymać Chcę” (album 9893, MyMusic 2013)
„Mój Świat feat. Patryk Kumór (Acoustic Version)” (album 9893 Akustycznie, MyMusic 2014) „Nie Zmienisz Mnie” (album Pop&Roll, MyMusic 2014)
„Jak To” (album Pop&Roll, MyMusic 2014)
„Szepczę” (album Pop&Roll, MyMusic 2014)
„Afraid” (album Pop&Roll, MyMusic 2014)
“Nasze Miasto” (album Pop&Roll, MyMusic 2014)
„Droga” (album Element Trzeci, My Music 2015
„Ying Yang feat.Hana (album Element Trzeci, My Music 2015)

Albumy

„9893′′ (19 listopada 2013, My Music; Złota Płyta)
„9893 Akustycznie” (28 maja 2014, MyMusic)
„POP&ROLL” (19 listopada 2014, MyMusic; Platynowa Płyta) „Element Trzeci
(2 grudnia 2015, MyMusic)
„Countdown” (2017, MyMusic)

Teledyski

„Jak zapomnieć” (cover Jeden Osiem L)
„Na zawsze” ( album 9893, MyMusic 2013)
„Biegnijmy” ( album 9893, MyMusic 2013)
„Tathagata” (album 9893, MyMusic 2013)
„Jesteś” (2018)

klipy z Fanowskich Obozów Muzycznych z Dawidem Kwiatkowskim 2014:
„Krótka Chwila”, „Tylko Raz”, „Uwierz”, „Obudź się” (MyMusic 2014)

„Nie Zmienisz Mnie” (album Pop&Roll, MyMusic 2014)
„Jak To” (album Pop&Roll, MyMusic 2014)
„Szepczę” (album Pop&Roll, MyMusic 2015)
„Afraid” (album Pop&Roll, My Music 2015)
„Nasze Miasto” (album Pop&Roll, My Music 2015)
„Droga” (album Element Trzeci, My Music 2016)
„Yin Yang feat HANA” (album Element Trzeci, My Music 2016).
„Nie mów Nie” (Teledysk powstał przy współpracy z filmem „Za Niebieskimi Drzwiami”, którego premiera już 4 listopada w kinach w całej Polsce.)
„Say Yes” (prod. Konrad OldMoney), ( album Countdown, MyMusic 2017)
„I’m with the girl (Ukulele version), ( album Countdown, MyMusic 2017)
„I’M WITH THE GIRL feat. TAELOR YUNG (prod. Konrad OldMoney), (album Countdown, MyMusic 2017)
„BAD HABITS” (prod. Konrad OldMoney), (album Countdown, MyMusic 2017)
„LET IT BREATHE feat. FATHER DUDE” (prod. Konrad OldMoney), (album Countdown, MyMusic 2017).
„Jesteś” (2018)

Nagrody i nominacje

Wygrana Glam Awards 2013 w kategoriach: Modny Debiut Eska.pl oraz Odkrycie Roku,
Wygrana „NICKELODEON KID’S CHOICE AWARDS 2014′′ w kategorii „Ulubiona Polska Gwiazda”,
Wygrana w kategorii „Ulubiona Polska Gwiazda” Nickelodeon KCA 2015
„Debiut roku” ESKA,
„Odkrycie Roku” Glamki.pl,
„Wokalista roku” BRAVO,
„Nagroda czytelników Plejady” oraz nominacja w kat.„Debiut Roku” w Plejada Top Ten 2014,
Drugie miejsce w głosowaniu na „Wokalistę Roku” na portalu Onet.pl,
Nominacja do nagrody eskaGO AWARD 2014 w kategorii Najlepszy Artysta W Sieci
Nagrody MTV EMA 2014 w kategorii Najlepszy Polski Wykonawca, Najlepszy Wykonawca Europy Wschodniej oraz nominacja w kategorii: Najlepszy Artysta Światowy.
Wygrana „NICKELODEON KID’S CHOICE AWARDS 2018″

#1 NAJBARDZIEJ WPŁYWOWI LUDZIE SHOW-BIZNESU 2015 WŚRÓD MUZYKÓW
#18 NAJBARDZIEJ WPŁYWOWI LUDZIE SHOW-BIZNESU 2015 W OGÓLNYM ZESTAWIENIU